Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uwaga, zagrożenie włośnicą

Monika Dziuma
Powiatowy Lekarz Weterynarii ostrzega przed włośnicą u świń i dzików na terenie naszego powiatu.

W 2017 r. stwierdzono włośnicę u 2 dzików na terenie Powiatu Wągrowiec: jeden odstrzelony w Stawianach gmina Skoki, drugi pozyskany po wypadku –Kobylec gmina Wągrowiec.

Od wielu lat choroba stwierdzana jest u dzików odstrzelonych na terenie Powiatów: Wągrowiec, Nakło, Żnin, Chodzież, Gniezno i Piła.

Na zarażenie włośniami wrażliwe są: świnie, dziki, nutrie, konie, myszy, szczury, dzikie zwierzęta mięsożerne (wilki, lisy, kuny) oraz psy, koty.

Zarażenie następuje po spożyciu mięsa, w którym znajdują się żywe larwy włośni. Człowiek zaraża się przez spożycie zarażonego mięsa np. świni domowej, a świnia zjadając np. zarażone nicieniem myszy lub szczury.

Solenie, peklowanie, wędzenie mięsa nie zabija pasożyta. Źródłem zarażenia jest więc zazwyczaj mięso niedostatecznie długo gotowane. Po spożyciu zarażonego mięsa sok żołądkowy rozpuszcza otoczkę, a oswobodzona larwa włośnia przedostaje się do jelita cienkiego i tam wnika do kosmków błony śluzowej, gdzie osiąga dojrzałość płciową. Po zapłodnieniu samice rodzą żywe larwy, które przenikają do naczyń chłonnych i krwionośnych organizmu człowieka. Później z prądem krwi lub chłonki roznoszone są po całym jego ciele. Larwy osiedlają się w mięśniach poprzecznie prążkowanych, skręcają się i otorbiają. Otorbione larwy nie tracą żywotności latami. Cykl rozwojowy włośnia krętego odbywa się w całości w jednym gospodarzu (żywicielu).

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto