Zapiekanka warzywna [PRZEPIS]
Zapiekanka warzywna: Składniki
- 1 kg. ziemniaków
- 1/4 kg. niedużych pieczarek
- 1/4 kg. chudego boczku wędzonego
- pół niedużego brokuła
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 3 ząbki czosnku
- pół opakowania śmietany
- 15 dkg. żółtego sera
- sól, pieprz, bazylia
Zapiekanka warzywna: Przygotowanie
Natrzeć naczynie żaroodporne przeciętym na pół ząbkiem czosnku.
Ziemniaki obrać, pociąć na centymetrowej grubości talarki. Zalać wrzątkiem i pogotować 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania.
Cebulę pokroić na plasterki i surową położyć na ziemniakach. Posolić, popieprzyć.
Boczek pokroić w niedużą kostkę i dorzucić na górę.
Kolejna warstwa to pieczarki. Trzeba je obrać, pokroić w ćwiartki i chwilę (z 5 min) poddusić na łyżce oleju. Wyjąć je z garnka, dorzucić do reszty warzyw (i boczusiów). UWAGA! nie wylewać pozostałego po pieczarkach sosu. Zostawić do ostygnięcia, będzie potrzebny później.
Paprykę pokroić w kostkę i ułożyć do gara na wierzch.
Brokuła podzielić na małe różyczki i wrzucić na wrzątek na 2 minuty. Odcedzić i do gara, będzie robić za wierzchnią warstwę.
Posolić zapiekankę, popieprzyć i doprawić bazylią.
Zetrzeć ser na tarce i posypać całość. Zapiekanka warzywna prawie gotowa.
Zapiekanka warzywna: Sos
To, co zostało z duszenia pieczarek, wymieszać ze śmietaną. Jeśli uważamy za stosowne - doprawiamy. Zalewamy zapiekankę.
Całość na pół godziny do piekarnika, na 200 stopni. Tak powstaje zapiekanka warzywna.
Sprawdź inne przepisy na szybkie i smaczne dania
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?