W skrócie
Bób – ceny przed sezonem, czyli nasze dobro narodowe
Wrocławski bloger kulinarny Piotr Gładczak, autor Wrocławskich Podróży Kulinarnych, pokazał we wpisie z 24 maja, że zapłacił za opakowanie bobu o wadze 500 g 25,90 zł. Daje to ponad 50 złotych za kilogram. Cena jest wysoka dlatego, że jesteśmy przed właściwym sezonem.
Obserwatorzy zaczęli komentować przedstawioną cenę. Pani Magda żartobliwie skwitowała, że zastawiła samochód i pół domu, żeby kupić bób, a na dowód zamieściła zdjęcie ugotowanego smakołyku, posypanego koprem. Inna dodała, że za taką cenę byłoby 3,5 litra benzyny. Kolejna stwierdziła, że na pewno nie jest to polski bób.
- Bób naszym dobrem narodowym. Powinien być wpisany do konstytucji, a kaszanka jako polski kawior też! – wtórował kolejny smakosz bobu pod wpisem blogera.
Katarzyna Bosacka tropi cenę bobu
Na profilu instagramowym Katarzyny Bosackiej, znanej promotorki gospodarnego gotowania, można zobaczyć zdjęcie bobu z jednego z warszawskich straganów. W krótkim wpisie autorka zaprosiła obserwatorów, aby podzielili się cenami owoców i warzyw za kilogram w różnych miastach w Polsce. Dodała, że bób kosztował w sklepie 26,39 zł za 0,5 kg, czyli 52,78 zł za 1 kg.
W ciągu doby wpis wywołał blisko 150 komentarzy. - To jeszcze nie sezon na bób, więc cena mnie nie dziwi – napisała pod postem Bosackiej pani Agata. Kolejna internautka zauważyła, że bób w takiej cenie to wariactwo i nikt nie powinien go kupować, póki nie stanieje.
Cena bobu może powalić. Jednak jak przekonuje ekspertka Rynku Hurtowego Bronisze Anna Kaszewiak w rozmowie z serwisem sadyogrody.pl, jeśli tylko pogoda dopisze, stopniowo będzie spadać.
Zastosowanie bobu w kuchni
Bób pojawił się już na targach, wiele osób zastanawia się więc, z czym go jeść i jak gotować. Na początku sezonu wiele osób wybiera podstawową formę, czyli ugotowanie bobu w gorącej wodzie. Następnie jeszcze ciepły łuska się w dłoniach, soli i polewa rozpuszczonym masłem. Jednak bób można przygotować również jako:
- pożywną pastę na kanapki,
- jako dodatek do zupy (np. w połączeniu z ziemniakami i szpinakiem),
- makaron z bobem,
- sałatkę z bobem,
- kopytka z bobu,
- składnik sosu do mięs.
Gdy już najemy się do syta bobu w wersji podstawowej, ugotowanej i posypanej jedynie solą, przychodzi czas na dalsze eksperymenty z dodatkami. Bób to świetny produkt do przygotowania pasty na kanapki. Znakomitym ziołowym połączeniem jest mięta. Pasta z bobu przypomina w smaku i konsystencji kolejny rodzaj hummusu, czyli pasty oryginalnie robionej z ciecierzycy. Świetnie smakuje do grzanek.
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?