Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Restauracja Muzealna w Warszawie. Tradycja doprawiana nieoczywistością. Oto polska kuchnia odkryta na nowo

Michał Mieszko Skorupka
Michał Mieszko Skorupka
Odwiedziliśmy Restaurację Muzealną
Odwiedziliśmy Restaurację Muzealną Aleksy Witwicki
Muzealna to jedna z tych restauracji, które udowadniają, że pomysłów na przedstawienie tradycyjnych dań kuchni polskiej w nowatorskiej odsłonie nie brakuje. Mało tego - przekonamy się tutaj, że rodzime klasyki, jak np. tatar, śledź czy rosół, wciąż mają wiele do zaoferowania. W tym miejscu można jednak nie tylko świetnie zjeść, ale i mile spędzić czas. Wszystko za sprawą oryginalnego wystroju i niezwykle przyjaznego klimatu. Nic dziwnego, że lokal ten został wyróżniony przez przewodnik kulinarny Michelin.

Spis treści

Restauracja Muzealna. Tu gdzie sztuka dzieje się na talerzu

Restauracja Muzealna została otwarta latem 2022 roku, w gmachu głównym Muzeum Narodowego w Warszawie. Miejsce to od samego początku cieszyło się dużym zainteresowaniem ze strony miłośników dobrego jedzenia. Nie ma w tym kompletnie nic dziwnego. Tutejsze menu opracowane przez szefa kuchni Przemysława Suskę oparte jest na lokalnych, zawsze świeżych, sezonowych produktach, a autorskie, odważne interpretacje dań kuchni polskiej sprawiają, że goście wracają tutaj tak często, jak jest to tylko możliwe.

Poszukiwaliśmy przedłużenia formy artystycznej samego muzeum. Chcieliśmy, by zwiedzający, mogli na końcu trafić do restauracji, w której sztuka dzieje się na talerzu. Udało nam się zebrać fajny zespół kucharzy, sommelierów oraz osób odpowiedzialnych za serwis i gościnność. Cały czas chcemy nadążać za nowymi trendami, pokazując kuchnię polską w nowoczesnym stylu - zaskakującą, intrygującą i gotową do interpretacji - mówi Adrian Grajnert, manager Muzealnej.

Odwiedziliśmy Restaurację Muzealną

Restauracja Muzealna w Warszawie. Tradycja doprawiana nieocz...

Poniżej prezentujemy naszą relację wideo z wizyty w restauracji Muzealnej.

od 7 lat

Polska kuchnia w nowej odsłonie

W restauracji Muzealnej dominują dania kuchni polskiej. Z początku może się wydawać, że różnią się one sporo od swoich tradycyjnych odpowiedników. Wszystko za sprawą sposobu podania, odważnie dobranych dodatków, jak również intrygującej kolorystyki. Gdy jednak przyjdzie nam spróbować potrawy, od razu poczujemy się, jak na typowym niedzielnym obiedzie u babci.

Wyrazisty smak i cudowne aromaty, z których słyną rodzima kuchnia, wzbogacone są tu interesujące połączenia, śmiałe przełamania i co najważniejsze - idealnie dobrane przyprawy.

Dużym powodzeniem cieszą się nasze propozycje z menu lunchowego, które są przedsmakiem karty kolacyjnej. Wówczas możemy w naprawdę przystępnej cenie spróbować polskich dań w nowoczesnym wydaniu. Wieczorami oferujemy kuchnię bardziej rozbudowaną, wymagającą więcej czasu do przygotowania. Mamy dania rodzinne, dania do sharingu, jak i te inspirowane wystawami w Muzeum Narodowym. Goście mogą więc rozpocząć swoją kulturalną wyprawę od sztuki, a skończyć na bardzo ciekawej interpretacji kuchni - tłumaczy Adrian Grajnert.

Wśród dań, które zasługują tu na szczególną uwagę, należy wymienić takie perełki jak: rosół serwowany z uszkami z grzybami oraz kaczką, tatar wołowy podawany z rydzami, słoniną, korniszonem, chrzanem i lubczykiem, policzki wołowe oraz gołąbka z kaszą gryczaną, grzybami, kozim serem i sosem BBQ.

Powyższe potrawy znakomicie komponują się z winami, których karta została przygotowana przez sommeliera Damiana Zakrzewskiego. Jest ona oparta w znacznym stopniu na butelkach polskich oraz regionu środkowo-wschodniej Europy. Większość etykiet pochodzi od producentów nisko "interwencyjnych” dbających o środowisko oraz naturalność swoich win.

Adrian Grajnert
Manager restauracji MuzealnaAleksy Witwicki

W Muzealnej każdy znajdzie coś dla siebie, zaczynając od wyśmienitych przystawek i zup, kończąc na deserach. Prawdziwą kulinarną petardą są tu jednak dania główne. Wśród nich nie brakuje propozycji dla osób, które nie jedzą mięsa.

Opieramy się na klasykach w lekkim, nowoczesnym wydaniu. Nie boimy się wariacji. Jest to kuchnia autorska, używamy polskich produktów od polskich rolników. Wśród dań, które cieszą się największą popularnością wśród naszych gości, muszę wymienić kluski śląskie serwowane z burakami, prażonymi orzechami, palonym masłem, a także śledzia, tatara i pstrąga - mówi nam szef kuchni Przemysław Suska.

Poniżej przedstawiamy poszczególne propozycje z menu wraz z aktualnymi cenami.

  • Tatar wołowy, z rydzami i wędzoną słoniną - 51 złotych
  • Parfait z wątróbek drobiowych, z galaretką z białego wina i miodu - 41 złotych
  • Rosół z uszkami z grzybami i kaczką - 33 złote
  • Kapuśniak wegetariański z krokietem ziemniaczanym - 31 złotych
  • Śledź z ziemniakiem i sosem musztardowym - 38 złotych
  • Kluski śląskie z burakiem - 39 złotych
  • Policzki wołowe z puree ziemniaczanym - 93 złote
  • Dorsz Skrei - 84 złote
  • Wegański bigos - 59 złotych
  • Udo z perliczki z puree grzybowym - 79 złotych
  • Pierogi z kaczką i czerwoną kapustą - 42 złote

Pełne menu dostępne jest na tej stronie.

Polskie dania w innowacyjnej odsłonie
Odwiedziliśmy Restaurację MuzealnąAleksy Witwicki

Nie tylko jedzenie

Warto podkreślić, że restauracja Muzealna to nie tylko nowoczesna, smaczna polska kuchnia. Na uwagę zasługuje tutaj także charakterystyczny, oryginalny wystrój, dzięki któremu miejsce to nabiera uroczego klimatu. Wnętrze wypełnione jest bowiem polskim wzornictwem, łączącym nostalgię z czasów powstania budynku Muzeum Narodowego z nowoczesnym designem w wykonaniu młodego pokolenia rodzimych projektantów.

Obecność restauracji w Muzeum Narodowym zainspirowała nas do tego, żeby sięgnąć też po elementy dekoracyjne związane z nowoczesnym polskim designem, z nowym pokoleniem artystów tworzących zarówno obrazy, jak i elementy wykończeniowe. Szukamy ich tak samo, jak dobrych polskich produktów do naszych dań. Obserwujemy więc, jak radzą sobie młodzi projektanci i zapraszamy ich do tego, aby to miejsce wypełniało się polskością - mówi Adrian Grajnert.

Polskie dania w innowacyjnej odsłonie
Odwiedziliśmy Restaurację MuzealnąAleksy Witwicki

Manager restauracji dodaje, że Muzealna podąża za filozofią zero waste zarówno w kuchni, jak i przy doborze elementów wystroju.

Wyróżnienie od Michelin

Pisząc o restauracji Muzealnej, nie można nie wspomnieć o niezwykle prestiżowym wyróżnieniu od przewodnika Michelin, jakie lokal otrzymał w lipcu ubiegłego roku.

W imponującym budynku głównym Muzeum Narodowego mieści się młodsze rodzeństwo Ale Wino, które serwuje proste dania w stylu bistro. Bogate menu obejmuje zarówno gorące, jak i zimne przystawki, a także obfite dania, takie jak paprykarz z pstrąga. Potrawy mają wyrafinowane wykończenie, jednak to wyraziste smaki wysuwają się tu na pierwszy plan. Przyjazny i uśmiechnięty zespół sprawia, że ​​wszyscy czują się tutaj mile widziani - możemy przeczytać na stronie internetowej przewodnika Michelin.

Manager restauracji podkreśla, że wyróżnienie od prestiżowego przewodnika było dla lokalu wspaniałą wiadomością. Adrian Grajnert zaznacza jednak, że Muzealna nie zamierza spocząć na laurach.

Cieszymy się, że codzienny trud został zauważony. Nie poprzestajemy, jest to dla nas dodatkowa mobilizacja. Mamy kolejne cele, każdego dnia staramy się, aby ta jakość była podnoszona - mówi manager Muzealnej.

Współwłaścicielem restauracji jest popularny aktor Maciej Musiał.

Godziny otwarcia

Lokal mieści się w Muzeum Narodowym, przy al. Jerozolimskich 3, na poziomie -1. Jest otwarty w następujących godzinach:

  • Poniedziałek - nieczynne
  • Wtorek - 12:00 - 23:00
  • Środa - 12:00 - 23:00
  • Czwartek - 12:00 - 23:00
  • Piątek - 12:00 - 23:00
  • Sobota - 12:00 - 23:00
  • Niedziela - 12:00 - 23:00

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto