MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

Pierwsze zabiegi przeciwko meszkom w 2024 we Włocławku za nami. Planowane są kolejne

Pierwsze zabiegi przeciwko meszkom w 2024 we Włocławku za nami. Planowane są kolejne

Jak spędzić ostatni majowy weekend w Lublinie? Najciekawsze wydarzenia na trzy dni

Jak spędzić ostatni majowy weekend w Lublinie? Najciekawsze wydarzenia na trzy dni

Polecamy

Piesi kontra rowerzyści. Kto i gdzie ma pierwszeństwo? O tych zasadach warto pamiętać

Piesi kontra rowerzyści. Kto i gdzie ma pierwszeństwo? O tych zasadach warto pamiętać

Odnaleziono najwyższe rodzime drzewo Polski. Nie uwierzysz, gdzie rośnie ten gigant

Odnaleziono najwyższe rodzime drzewo Polski. Nie uwierzysz, gdzie rośnie ten gigant

Klocki hamulcowe. Docieranie klocków hamulcowych. Jak to się robi?

Klocki hamulcowe. Docieranie klocków hamulcowych. Jak to się robi?