MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin...
fot. bondd/123RF

Jak obniżyć wysoki cholesterol? Tak w naturalny sposób zmniejszysz ryzyko rozwoju miażdżycy. Wypróbuj produkty na obniżenie cholesterolu

Świeże owoce i warzywa

Owoce i warzywa stanowią jedne z najlepszych źródeł witamin i antyoksydantów. Zaleca się, aby codziennie spożywać minimum 500 g tych produktów, z czego 300 g powinny stanowić różnego rodzaju warzywa, a 200 g – owoce. Składnikami zawartymi w owocach i warzywach, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu są: witamina E i B6. Dodatkowo produkty te zawierają błonnik pokarmowy, dzięki czemu przyspieszają transport treści pokarmowej w dalsze części jelita, a tym samym zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu.

Wśród najlepszych warzyw na cholesterol wymienia się karczocha, który obfituje w cynarynę i luteolinę, czyli związki zwiększające wydzielanie cholesterolu wraz z żółcią.

Zobacz również

Opolanie poszukiwani listami gończymi. Wiesz, gdzie się ukrywają?

Opolanie poszukiwani listami gończymi. Wiesz, gdzie się ukrywają?

Ranny rowerzysta stracił przytomność. Potrzebował eskorty do szpitala w Gdańsku

Ranny rowerzysta stracił przytomność. Potrzebował eskorty do szpitala w Gdańsku

Polecamy

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Żona i córka wyszły z cienia Francisa Coppoli. Poznaj ich niezwykłe historie

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Zamek Księcia Henryka to perła Karkonoszy. Odwiedź go, zanim pojawią się tłumy

Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie zastrzelenia ciężarnej łani

Z OSTATNIEJ CHWILI
Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie zastrzelenia ciężarnej łani