Karp króluje na świątecznym stole

Iwona Paroń
Karp króluje na świątecznym stole. Co warto wiedzieć o jednej z najważniejszych bożonarodzeniowych potraw? Jak wygląda hodowla karpia?

Karp króluje na świątecznym stole. W Polsce istnieje około 70 tys, hektarów stawów hodowlanych. W większości z nich właściciele i dzierżawcy stawów hodują karpia, bez którego wielu nie wyobraża sobie świątecznej kolacji.
Rok temu wyprodukowano tylko 15 tys. ton karpia, gdy jeszcze dekadę wcześniej średnia roczna produkcja sięgała 25 tys. ton.

Niemniej ryba pochodząca z gatunku słodkowodnych wciąż jest składnikiem bożonarodzeniowych potraw smakuje najlepiej, jeśli hodowca spełnia określone warunki. To przede wszystkim odpowiednie pożywienie.

- W okresie przedświątecznym karpie trzymane są w specjalnych stawach. W małych zbiornikach z systemem przepływającej wody ryby oczyszczają się przez kilka tygodni, nie pobierając pokarmu. Ten etap znacząco wpływa na smak i aromat mięsa - wyjaśnia Rafał Kamiński, dyrektor produkcji De Heus, miłośnik wędkowania.

Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały. Klimat się zmienił.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3