Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp króluje na świątecznym stole

Iwona Paroń
Karp króluje na świątecznym stole. Co warto wiedzieć o jednej z najważniejszych bożonarodzeniowych potraw? Jak wygląda hodowla karpia?

Karp króluje na świątecznym stole. W Polsce istnieje około 70 tys, hektarów stawów hodowlanych. W większości z nich właściciele i dzierżawcy stawów hodują karpia, bez którego wielu nie wyobraża sobie świątecznej kolacji.
Rok temu wyprodukowano tylko 15 tys. ton karpia, gdy jeszcze dekadę wcześniej średnia roczna produkcja sięgała 25 tys. ton.

Niemniej ryba pochodząca z gatunku słodkowodnych wciąż jest składnikiem bożonarodzeniowych potraw smakuje najlepiej, jeśli hodowca spełnia określone warunki. To przede wszystkim odpowiednie pożywienie.

- W okresie przedświątecznym karpie trzymane są w specjalnych stawach. W małych zbiornikach z systemem przepływającej wody ryby oczyszczają się przez kilka tygodni, nie pobierając pokarmu. Ten etap znacząco wpływa na smak i aromat mięsa - wyjaśnia Rafał Kamiński, dyrektor produkcji De Heus, miłośnik wędkowania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na miedzychod.naszemiasto.pl Nasze Miasto