LGR Obra-Warta. Zaproszenie do udziału w warsztatach. Hodowla gęsi. Przygotowanie przepysznych potraw domowych z gęsiny

OPRAC.:
Dorota Michalczak
Dorota Michalczak
LGR Obra-Warta. Zaproszenie do udziału w warsztatach. Hodowla gęsi. Przygotowanie przepysznych potraw domowych z gęsiny. Lokalna Grupa Rybacka Obra-Warta zaplanowała na dzień 9 czerwca (środa) i 10 czerwca (czwartek) zorganizowanie bezpłatnych warsztatów związanych z hodowlą gęsi oraz przygotowaniem pysznych potraw domowych z gęsiny. Szkolenie dla mieszkańców obszarów wiejskich jest bezpłatne.

LGR Obra-Warta. Zaproszenie do udziału w warsztatach. Hodowla gęsi. Przygotowanie przepysznych potraw domowych z gęsiny

Lokalna Grupa Rybacka Obra-Warta zaplanowała na dzień 9 czerwca (środa) i 10 czerwca (czwartek) zorganizowanie bezpłatnych warsztatów związanych z hodowlą gęsi oraz przygotowaniem pysznych potraw domowych z gęsiny. Szkolenie dla mieszkańców obszarów wiejskich jest bezpłatne.

Z uwagi na specyfikę projektu, w Regionie Obra – Warta zajęcia zostały skierowane do mieszkańców  gmin:

  • Chrzypsko Wielkie,
  • Kwilcz,
  • Miedzichowo,
  • Międzychód,
  • Sieraków
  • Zbąszyń.

Osoby zainteresowane udziałem w projekcie spoza obszaru wsparcia, proszone są również o wypełnienie formularza. LGR Obra-Warta postara się zdobyć dodatkowe środki i zorganizować podobne zajęcia np. w Pszczewie i Międzyrzeczu. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 maja br.

Link do formularza elektronicznego

Program szkolenia (od godz. 10:00 do godz. 18:00).

Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.
3. Warunki odchowu piskląt.
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.

Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut.
1. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.
2. Farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.
3. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.

Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.
2. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
3. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część

II.Czas trwania: 90 minut.
1. Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej.
2. Wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.

Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).
2. Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzone.

Warsztaty kulinarne:
Otwarta degustacja. 

Z wiadomych względów szkolenia mogą zostać odwołane, na co organizatorzy nie mają wpływu

LGR Obra-Warta. Zaproszenie do udziału w warsztatach. Hodowla gęsi. Przygotowanie przepysznych potraw domowych z gęsiny

Nowy Dwór: Szkolenie pn. Przyzagrodowy chów gęsi i warsztat...


Widzisz wypadek? Coś cię zaniepokoiło? Chcesz się czymś pochwalić?

Pisz do nas na: dorota.michalczak@polskapress.pl
lub zostaw nam wiadomość na facebooku

Wideo

Materiał oryginalny: LGR Obra-Warta. Zaproszenie do udziału w warsztatach. Hodowla gęsi. Przygotowanie przepysznych potraw domowych z gęsiny - Zbąszyń Nasze Miasto

Dodaj ogłoszenie