LGR Obra-Warta. Zaproszenie do udziału w warsztatach. Hodowla gęsi. Przygotowanie przepysznych potraw domowych z gęsiny
Lokalna Grupa Rybacka Obra-Warta zaplanowała na dzień 9 czerwca (środa) i 10 czerwca (czwartek) zorganizowanie bezpłatnych warsztatów związanych z hodowlą gęsi oraz przygotowaniem pysznych potraw domowych z gęsiny. Szkolenie dla mieszkańców obszarów wiejskich jest bezpłatne.
Z uwagi na specyfikę projektu, w Regionie Obra – Warta zajęcia zostały skierowane do mieszkańców gmin:
- Chrzypsko Wielkie,
- Kwilcz,
- Miedzichowo,
- Międzychód,
- Sieraków
- Zbąszyń.
Osoby zainteresowane udziałem w projekcie spoza obszaru wsparcia, proszone są również o wypełnienie formularza. LGR Obra-Warta postara się zdobyć dodatkowe środki i zorganizować podobne zajęcia np. w Pszczewie i Międzyrzeczu. Zgłoszenia przyjmowane są do 28 maja br.
Link do formularza elektronicznego
Program szkolenia (od godz. 10:00 do godz. 18:00).
Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa.
2. Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka.
3. Warunki odchowu piskląt.
4. Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym.
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część I. Czas trwania: 90 minut.
1. Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów.
2. Farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy i z mięsa mieszanego.
3. Pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem.
Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu.
2. Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
3. Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Warsztaty kulinarne – Lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód – część
II.Czas trwania: 90 minut.
1. Przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej.
2. Wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar, pierogi z gęsiną.
Blok III. Legalne formy sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym. Czas trwania wykładów: 90 minut.
1. Rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności).
2. Możliwości współpracy rolników w ramach zbytu żywności przetworzone.
Warsztaty kulinarne:
Otwarta degustacja.
Z wiadomych względów szkolenia mogą zostać odwołane, na co organizatorzy nie mają wpływu
LGR Obra-Warta. Zaproszenie do udziału w warsztatach. Hodowla gęsi. Przygotowanie przepysznych potraw domowych z gęsiny
Polub nas na FB
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?