Oto odwieczne pytanie: jajo czy kura pierwsza powstanie?

Iwona Paroń
Jajko stanowi składnik naszej codziennej diety. W czasie świąt wielkanocnych na naszym stole pełni rolę wyjątkową - to jeden z symboli Wielkanocy. Dlaczego? Jest to dowód zwycięstwa życia nad śmiercią. Dawniej jajka w okresie Wielkiego Postu znikały z naszej diety, a do jadłospisu wracały dopiero w Niedzielę Wielkanocną. Co o jajku wiedzieć warto? Zapytaliśmy właściciela fermy w Chorzępowie, Jarosława Motyliśnkiego.

W czym tkwi tajemnica smacznego jajka? Czy to czym karmimy kurę wpływa na jajko
Zasadniczo tak. Na dobre jajo składają się 3 czynniki: woda, pożywienie i powietrze. Najlepiej , gdy kury piją wodę z własnego ujęcia. Ja zdecydowałem się na studnię głębinową i własną stację uzdatniania wody. Woda to główny składnik jajka, a jajko łapie każdy zapach. Drugą ważną sprawą jest pożywienie. Pasza powinna składać się z ziaren zbóż, np. pszenica, kukurydza, ale powinna też zawierać dodatki witaminowe. Moje kury dostają także w korytkach preparaty mineralne, a zimą mają dostęp do żwiru, który przyspiesza trawienie. Poza odpowiednim poziomem wilgotności w kurniku powinna też być właściwa temperatura. Zimą to 15 – 20 st., a latem 25 – 27 st. Ważny jest dostęp do świeżego powietrza

Istotne jest w jakich godzinach są wypuszczane z kurnika?
Oczywiście taki przywilej mają wiosną i latem, ale w określonych godzinach. Najlepsza pora to południe – powietrze jest suche.

Kiedy kura zaczyna znosić jajka?
Pisklę przeobraża się w kurę w ciągu 25 tygodni. Kura, która zaczyna się nieść ma średnio 20 tygodni.

Można mówić o pewnej przewidywalności jeśli chodzi o liczbę zniesionych jaj?
Każda kura jest inna i to sprawa indywidualna. Są okresy szczytu nośności. To miesiąc lub 1,5 miesiąca od kiedy zaczyna znosić jajka ( 28 – 30 tydzień). Wówczas znosi jedno jajko dziennie. Później znosi średnio 5 – 6 jajek w ciągu tygodnia. Kiedy w cyklu produkcyjnym osiąga 60 proc. trzeba kurę wymienić.

Czy jajko może się popsuć?
Zależy od warunków magazynowania i przechowywania. To dylemat, który towarzyszy hodowcy od dawna. Jajko po zniesieniu ma temp. 36,6. Samoistnie odparowuje, a następnie jest schładzane do 20 st. Wówczas magazynujemy je w chłodni w temp. od 5 st. ( zimą) do 12 st. (latem), aby różnica temperatur nie spowodowała pocenia, które powoduje rosę. Jeśli tak przechowywane jajka przed znalezieniem się w lodówce konsumenta przechowywane jest w chłodni nie psuje się szybciej niż 28 dni. Niepełny miesiąc to umowny czas przydatności jajka do spożycia, ale przechowywane w odpowiednich warunkach nawet 2 miesiące po upływie terminu jest świeże. Nastąpi jedynie odparowanie wody – komora powietrza się powiększy, zawartość pomniejszy.

Jak przekonać się czy jajko jest świeże?
Jeśli wstrząśnięciu jajka towarzyszy chlupot, jest prawdopodobnie nieświeże. Jeśli nie jesteśmy pewni, a chcemy je skonsumować lub użyć do pieczenia, zanurzmy jajko w wodzie. Jeśli j wypłynie ostrym końcem na powierzchnię – lepiej już go nie rozbijać, bo jest popsute. Całkiem świeże jajo opada na dno naczynia. Co więcej, świeże jajo po rozbiciu na zwartą konsystencję.

Opakowanie, w którym przechowywane są jaja wpływa na nie w jakikolwiek sposób?
Dla jajek każde jest dobre. Mając na uwadze względy ekologiczne, lepiej, żeby były papierowe. Wchodzą tu w grę względy ekonomiczne, bo jest ono 2 razy droższe.

Czy rozmiar ma znaczenie?
Wszystkie są jednakowe jeśli chodzi o smak. Różnią się wagą i zależy to wyłącznie od upodobań klienta. Piekarze wolą jajka XL, a przeciętna gospodyni używa jajek klasy L.

Skąd wiadomo jakie niesie dana kura?
Tego nie da się ustalić. Jest pewna regułą, która chociaż trochę wyjaśnia sprawę. Młoda kura znosi jajka klasy S i M, dorastająca znosi L, a starsze kury niosą jaja klasy M, L oraz XL.

Czy sposób ułożenia jajka, które przechowujemy ma znaczenie?
Warto zwrócić uwagę, aby jajko szpiczastą stroną było skierowane do dołu. Komora znajduje się w szerzej podstawie jaja. Nie układajmy je jedno na drugie, bo potrzebują cyrkulacji powietrza.

W jaki sposób powstaje na jaju nadruk?
Taki nadruk to skarbnica wiedzy o tym, co zamierzamy zjeść. Wrzucany jest elektronicznie, przez drukarkę bezdotykową.

Dlaczego warto jeść jajka?
Jego białko jest najlepiej przyswajane przez nasze organizmy ( w 94 proc.), żółtko to źródło witamin oraz kwasu foliowego.

Na zjedzeniu ilu jaj możemy sobie pozwolić w ciągu tygodnia?
Światowa Organizacja Zdrowia mówi o 10, polscy lekarze zalecają 4 – 5 jajek. W obu przypadkach wliczono jajka użyte do przyrządzania innych potraw. Im więcej jemy warzyw, owoców i chude to nabiału, tym częściej możemy sięgnąć po jajka.

Przed czym chroni zjadanie kurzych jaj?
Tłuszcze nienasycone działają przeciwmiażdżycowo. Lecytyna zawarta w żółtku zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych w naczyniach.

Czy przed Wielkanocą znacząco wzrasta sprzedaż jaj?
Paradoksalnie sprzedaż jaj wzrasta w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli jednak uśrednimy liczbę dni sprzedaż jaj w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy jest na tym samym poziomie. W obu przypadkach jest to dwa razy więcej niż na co dzień.

Ile jaj zjada Jarosław Motyliński, właściciel hodowli kur niosek?
Dwa razy więcej niż przeciętny Polak. W tygodniu to będzie dobre 10 jaj. Na bieżąco próbuję i sprawdzam.

Ulubiona pana potrawa z jaj?
Jajecznica na prawdziwym maśle. Za to w każdą niedzielę na śniadanie w moim domu są jajka na twardo.

Dlaczego zdecydował się na tego typu biznes?
Sprzyjały temu warunki. Było już zaplecze, czyli budynki. Ziemia była kiepska, więc pozostała mi hodowla w budynkach.

Co było pierwsze; jajko czy kura?
Trudno powiedzieć. To pytanie bez odpowiedzi, ale chyba jak twierdzą naukowcy – pierwsze było jajko.

Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały. Klimat się zmienił.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3