W czym tkwi tajemnica smacznego jajka? Czy to czym karmimy kurę wpływa na jajko
Zasadniczo tak. Na dobre jajo składają się 3 czynniki: woda, pożywienie i powietrze. Najlepiej , gdy kury piją wodę z własnego ujęcia. Ja zdecydowałem się na studnię głębinową i własną stację uzdatniania wody. Woda to główny składnik jajka, a jajko łapie każdy zapach. Drugą ważną sprawą jest pożywienie. Pasza powinna składać się z ziaren zbóż, np. pszenica, kukurydza, ale powinna też zawierać dodatki witaminowe. Moje kury dostają także w korytkach preparaty mineralne, a zimą mają dostęp do żwiru, który przyspiesza trawienie. Poza odpowiednim poziomem wilgotności w kurniku powinna też być właściwa temperatura. Zimą to 15 – 20 st., a latem 25 – 27 st. Ważny jest dostęp do świeżego powietrza
Istotne jest w jakich godzinach są wypuszczane z kurnika?
Oczywiście taki przywilej mają wiosną i latem, ale w określonych godzinach. Najlepsza pora to południe – powietrze jest suche.
Kiedy kura zaczyna znosić jajka?
Pisklę przeobraża się w kurę w ciągu 25 tygodni. Kura, która zaczyna się nieść ma średnio 20 tygodni.
Można mówić o pewnej przewidywalności jeśli chodzi o liczbę zniesionych jaj?
Każda kura jest inna i to sprawa indywidualna. Są okresy szczytu nośności. To miesiąc lub 1,5 miesiąca od kiedy zaczyna znosić jajka ( 28 – 30 tydzień). Wówczas znosi jedno jajko dziennie. Później znosi średnio 5 – 6 jajek w ciągu tygodnia. Kiedy w cyklu produkcyjnym osiąga 60 proc. trzeba kurę wymienić.
Czy jajko może się popsuć?
Zależy od warunków magazynowania i przechowywania. To dylemat, który towarzyszy hodowcy od dawna. Jajko po zniesieniu ma temp. 36,6. Samoistnie odparowuje, a następnie jest schładzane do 20 st. Wówczas magazynujemy je w chłodni w temp. od 5 st. ( zimą) do 12 st. (latem), aby różnica temperatur nie spowodowała pocenia, które powoduje rosę. Jeśli tak przechowywane jajka przed znalezieniem się w lodówce konsumenta przechowywane jest w chłodni nie psuje się szybciej niż 28 dni. Niepełny miesiąc to umowny czas przydatności jajka do spożycia, ale przechowywane w odpowiednich warunkach nawet 2 miesiące po upływie terminu jest świeże. Nastąpi jedynie odparowanie wody – komora powietrza się powiększy, zawartość pomniejszy.
Jak przekonać się czy jajko jest świeże?
Jeśli wstrząśnięciu jajka towarzyszy chlupot, jest prawdopodobnie nieświeże. Jeśli nie jesteśmy pewni, a chcemy je skonsumować lub użyć do pieczenia, zanurzmy jajko w wodzie. Jeśli j wypłynie ostrym końcem na powierzchnię – lepiej już go nie rozbijać, bo jest popsute. Całkiem świeże jajo opada na dno naczynia. Co więcej, świeże jajo po rozbiciu na zwartą konsystencję.
Opakowanie, w którym przechowywane są jaja wpływa na nie w jakikolwiek sposób?
Dla jajek każde jest dobre. Mając na uwadze względy ekologiczne, lepiej, żeby były papierowe. Wchodzą tu w grę względy ekonomiczne, bo jest ono 2 razy droższe.
Czy rozmiar ma znaczenie?
Wszystkie są jednakowe jeśli chodzi o smak. Różnią się wagą i zależy to wyłącznie od upodobań klienta. Piekarze wolą jajka XL, a przeciętna gospodyni używa jajek klasy L.
Skąd wiadomo jakie niesie dana kura?
Tego nie da się ustalić. Jest pewna regułą, która chociaż trochę wyjaśnia sprawę. Młoda kura znosi jajka klasy S i M, dorastająca znosi L, a starsze kury niosą jaja klasy M, L oraz XL.
Czy sposób ułożenia jajka, które przechowujemy ma znaczenie?
Warto zwrócić uwagę, aby jajko szpiczastą stroną było skierowane do dołu. Komora znajduje się w szerzej podstawie jaja. Nie układajmy je jedno na drugie, bo potrzebują cyrkulacji powietrza.
W jaki sposób powstaje na jaju nadruk?
Taki nadruk to skarbnica wiedzy o tym, co zamierzamy zjeść. Wrzucany jest elektronicznie, przez drukarkę bezdotykową.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jego białko jest najlepiej przyswajane przez nasze organizmy ( w 94 proc.), żółtko to źródło witamin oraz kwasu foliowego.
Na zjedzeniu ilu jaj możemy sobie pozwolić w ciągu tygodnia?
Światowa Organizacja Zdrowia mówi o 10, polscy lekarze zalecają 4 – 5 jajek. W obu przypadkach wliczono jajka użyte do przyrządzania innych potraw. Im więcej jemy warzyw, owoców i chude to nabiału, tym częściej możemy sięgnąć po jajka.
Przed czym chroni zjadanie kurzych jaj?
Tłuszcze nienasycone działają przeciwmiażdżycowo. Lecytyna zawarta w żółtku zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych w naczyniach.
Czy przed Wielkanocą znacząco wzrasta sprzedaż jaj?
Paradoksalnie sprzedaż jaj wzrasta w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli jednak uśrednimy liczbę dni sprzedaż jaj w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy jest na tym samym poziomie. W obu przypadkach jest to dwa razy więcej niż na co dzień.
Ile jaj zjada Jarosław Motyliński, właściciel hodowli kur niosek?
Dwa razy więcej niż przeciętny Polak. W tygodniu to będzie dobre 10 jaj. Na bieżąco próbuję i sprawdzam.
Ulubiona pana potrawa z jaj?
Jajecznica na prawdziwym maśle. Za to w każdą niedzielę na śniadanie w moim domu są jajka na twardo.
Dlaczego zdecydował się na tego typu biznes?
Sprzyjały temu warunki. Było już zaplecze, czyli budynki. Ziemia była kiepska, więc pozostała mi hodowla w budynkach.
Co było pierwsze; jajko czy kura?
Trudno powiedzieć. To pytanie bez odpowiedzi, ale chyba jak twierdzą naukowcy – pierwsze było jajko.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?