Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Wielkanoc: Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Międzychodzie polecają!

Iwona Paroń
Awokado z jajkiem
Awokado z jajkiem Zespół Szkół Technicznych w Międzychodzie
Przepisy na Wielkanoc: Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Międzychodzie polecają! Dzięki uczniom oraz nauczycielom z międzychodzkiej szkoły możecie przygotować smaczne i proste dania na świąteczny stół.

Przepisy na Wielkanoc: Uczniowie Zespołu Szkół Technicznych w Międzychodzie polecają!

Sałatka szynkowo-selerowa

Składniki:
25 dag szynki
25 dag selera korzenia
10 dag orzechów włoskich
200g majonezu
4 gruszki lub 4 brzoskwinie
1 cytryna - wycisnąć sok
1 łyżeczka miodu
1łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu 6% winnego
2 łyżki śmietany
sól, biały pieprz
ewentualnie 1 kiwi

Sposób wykonania:
Seler pokroić w paski (prawie zapałka) i wrzucić do małej ilości wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki soku z cytryny i gotować 5 minut, odcedzić i ostudzić W tym czasie pokroić szynkę w paseczki (jak seler).

Przygotować sos:
200g majonezu, 2 łyżki śmietany, łyżeczka musztardy, łyżeczka octu winnego, łyżeczka miodu, łyżka soku z cytryny - wszystko wymieszać i podprawić białym pieprzem i solą do smaku. Gruszki lub brzoskwinie obrać, wydrążyć i pokroić na ćwiartki/ ósemki, można użyć owoców z puszki. Ostudzony seler połączyć z szynką, dodać połowę orzechów i sos, wymieszać Udekorować gruszkami lub brzoskwiniami i posypać drugą połową orzechów Można dołożyć plasterki kiwi do dekoracji.

Wykonanie: Daria Hercyg i Jagoda Kujawa kl. I technik żywienia i usług gastronomicznych

Piersi kurczaka zapiekane pod pieczarkami i mozzarellą

Składniki:
3/4 kg piersi kurczaka (czyli 4 pojedyncze średniej wielkości)
1/2 kg pieczarek (jak najmniejszych)
1 spora cebula
10 dag grubo startej twardej mozzarelli
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni. Pieczarki obierz i małe pokrój na połówki, a te większe na ćwiartki. Obraną cebulę pokrój na drobną kostkę. Pojedyncze piersi kurczaka przekrój poziomi na dwa kawałki i rozbij tłuczkiem (płaską stroną) przez folię spożywczą na grubość około 1 cm. Dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem. Ułóż na blasze posmarowanej odrobiną oleju. Na każdym kawałku mięsa połóż kawałek masła. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Kiedy filety się pieką, usmaż pieczarki: na patelni rozgrzej silnie olej, dodaj cebulę, lekko posól, wymieszaj i smaż cały czas mieszając przez 1-2 minuty, aż zacznie się szklić. Do cebuli dodaj pieczarki (będzie ich dużo, ale nie przejmuj się, szybko się zmniejszą) i smaż na dużym ogniu bardzo często mieszając, tak by uniknąć gotowania się pieczarek we własnym sosie. Smaż je tak długo, aż cały sos odparuje, a niektóre kawałki będą smakowicie brązowe. Dodaj masło, wymieszaj, kiedy się rozpuści patelnię zdejmij z ognia. Dodaj natkę i wymieszaj. Z piekarnika wyjmij podpieczone filety, ułóż na nich możliwie duże porcje pieczarek, posyp serem, wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj przez około 5 minut, aż ser pięknie się rozpuści, a pieczarki przypieką na brzegach. Od razu podawaj po wyjęciu z piekarnika, bo wtedy są najlepsze :) Z sałatą winegret i ziemniakami smakują moim zdaniem najlepiej.

Wykonanie: Dominika Ptaszyńska i Monika Wieczorek kl. II technik żywienia i usług gastronomicznych

Wiosenna sałatka z sosem szczypiorkowym
(na dwie spore porcje):

Składniki:
7-8 małych ziemniaczków
6 pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewki
pół ogórka
2 jajka
jogurt
dwie solidne garści szczypiorku
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Gotujemy ziemniaki (jeśli są młode to w mundurkach) i jajka. Kroimy ogórka i rzodkiewkę w drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Ugotowane ziemniaki i jajka również kroimy w ćwiartki i przestudzamy (choć można tę sałatkę podawać na ciepło). Do jogurtu dodajemy rzeżuchę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy (można zblendować, ale moim zdaniem nie jest to konieczne). Układamy na talerzu ziemniaki, jajka, posypujemy ogórkiem, rzodkiewką i pomidorkami. Wszystko polewamy sosem i dekorujemy odrobiną szczypiorku :) Mięsożercy mogą do sałatki dodać boczek. Polecam wtedy wrzucić ziemniaki z boczkiem na patelnie i obsmażyć na rumiano, reszta składników tak samo - sałatka staje się wtedy ciepłym i sycącym daniem obiadowym.

Wykonanie: Maciej Jahns i Alicja Lisowska kl. I technik żywienia i usług gastronomicznych

Awokado z jajkiem

Składniki:
1 awokado
2 małe jajka
zioła prowansalskie
sól, pieprz
kilka kropel cytryny

Sposób wykonania:
Dojrzałe awokado przekroić, wyjąć pestkę, skropić odrobiną soku z cytryny, posypać ziołami prowansalskimi. W miejsce po pestce wbić jajko. Jeżeli mamy duże jajka, należy trochę powiększyć dziurkę po pestce. Zapiekać około 15 minut w temp. 190 stopni. Podałem z kiełkami rzodkiewki.

Wykonanie: Zuzanna Barkowska kl. I technik żywienia i usług gastronomicznych

Wielkanocne jajka na mięsnych babeczkach

Składniki:
1 kg mięsa mielonego
20 jajek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 bułka czerstwa do namoczenia
Olej do smarowania foremek
Foremki do muffinek
2 marchewki
40 ziaren pieprzu
1 średni majonez
Pietruszka do dekoracji
Sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Mięso doprawić solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Połaczyć z jajkiem i cebulą pokrojoną w kostkę lub tartą na tarce. Formy do muffinek posmarować olejem. W każde zagłębienie włożyć porcję mięsa i zrobić dołek i zrobić dołek na jajko. Następnie mięsne babeczki piec ok 30 minut. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Marchewki ugotować w całości. Jajka układać na babeczkach i ozdobić tak aby powstały kurczaczki ( oczy z pieprzu, grzebienie z ugotowanej marchewki). Wokół jajek robić rozetki z majonezu i przyozdobić pietruszką zieloną ( listkami).

Wykonanie: Amelia Cichosz i Julia Wylegała kl. II technik żywienia i usług gastronomicznych

Sałatka jajowo-pieczarkowa

Składniki:
6 jajek
dwie spore garście jak najmniejszych pieczarek
puszka groszku (250 g)
pół pęczka dymki z cebulkami
sok z połowy cytryny
sól
sos:
pół szklanki majonezu
pół szklanki kwaśnej i tłustej śmietany (co najmniej 18%)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:
Pieczarki obieram ze skóry. Jeśli są małe, pozostawiam je w całości, jeśli zaś większe, kroję je na ćwiartki. Gotuję je przez 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Kiedy są ugotowane w środku, odcedzam i studzę. Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i kroję na ćwiartki. Dymkę razem z cebulkami kroję na drobne kawałki. Sos przyrządzam poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Wszystkie składniki mieszam z sosem i wstawiam do lodówki na co najmniej pół godziny. Przed podaniem dekoruję szczypiorkiem.

Wykonanie: Marika Mrówka i Sandra Tucholska kl. I technik żywienia i usług gastronomicznych

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na miedzychod.naszemiasto.pl Nasze Miasto