Smaki Wielkopolski. Rozpoczynamy Sezon 2! Pojedynek na żurek! Sprawdź przepisy na Wielkanoc

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
Drugi sezon programu „Smaki Wielkopolski” rozpoczynamy w wyjątkowym momencie, bo tuż przed Świętami Wielkiej Nocy. A, że Wielkanoc żurkiem stoi, to w odcinku nie mogło zabraknąć przepisu właśnie na tę wyjątkową świąteczną zupę. Co więcej, zaprezentujemy dwie wersje żurku – jedną według przepisu Andrzeja Gołąbka, drugą zgodnie z pomysłem naszego gościa. W programie pojawi się również przepis na wielkanocny deser. Zobacz koniecznie wideo!

Jak żurek – to musi być też chleb! Gotujemy w Piekarni „Bogienka”.

Piekarnia „Bogienka” raczy mieszkańców Kostrzyna tradycyjnymi wypiekami już od 20 lat. Nazwa pochodzi od imienia właścicielki, Pani Bogny, która wraz z mężem od dwóch dekad prowadzi piekarnię. Pasja do wypieków i gotowania nie jest przypadkowa, ponieważ pradziadek Pani Bogny już w XIX wieku zakupił młyn i rozpoczął rodzinną tradycję wypiekania chleba. Pani Bogna nie tylko pokaże w tym odcinku rzemiosło, którym się trudni, ale również przygotuje według własnego przepisu wielkanocny żurek, który poda w chlebie własnego wypieku.

Pojedynek na żurek – dwa przepisy. Który wykorzystasz podczas Wielkanocy?

Zobacz wideo i sprawdź koniecznie, który z przepisów przypadnie bardziej do Twojego gustu. Będzie to żurek Pani Bogny, czy Andrzeja Gołąbka, szefa kuchni restauracji „Republika Róż”?

Poniżej znajdziesz listę składników niezbędnych do przygotowania obu żurków.

Żurek Pani Bogny – Przepis

  • Zakwas
  • Biała kiełbasa - Restauracja Lizawka
  • Włoszczyzna
  • Czosnek
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek - PSS Społem
  • Śmietana 30% - Mleczarnia Strzałkowo
  • Jajka Wolny wybieg - Ferma Drobiu Adaszak

Żurek Andrzeja Gołąbka – Przepis

  • Wędliny Biała kiełbasa z dzika, kiełbasa z jelenia, boczek wędzony z dzika - Restauracja Lizawka
  • Włoszczyzna
  • Masło – Mleczarnia Strzałkowo
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek - PSS Społem
  • Śmietana 30% - Mleczarnia Strzałkowo
  • Jajka Wolny wybieg - Ferma Drobiu Adaszak
  • Jadalne kwiaty do dekoracji – Poczta Kwiatowa
  • Zakwas do żurku
  • Mąka do zakwasu z Piekarni Bogienka
  • Letnia woda
  • Czosnek

Na wielkanocny deser zaproponowaliśmy Paschę Wielkanocną. Sprawdź przepis!

Pascha Wielkanocna – przepis

  • Ser twarogowy półtłusty - Mleczarnia Strzałkowo
  • Śmietana 30 % - Mleczarnia Strzałkowo
  • Bakalie (orzechy, rodzynki, suszone owoce) – PSS Społem
  • Cukier puder

Do swoich dań wybieraj tylko produkty najlepszej jakości

Do przepisów wykorzystaliśmy najlepszej jakości składniki.

Białą kiełbasę z dzika oraz wędliny ze znakiem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska pozyskaliśmy od Ogólnopolskiej Ambasady Dziczyzny Restauracji „Lizawka”.

Wszystkie wyroby wędliniarskie są przygotowywane na miejscu własnoręcznie przez szefa kuchni „Lizawki”, to one dodały naszym zupom niezwykłego smaku i aromatu.

Produkty mleczne, które wykorzystaliśmy w naszych przepisach, mają czystą etykietę, co oznacza, że nie posiadają konserwantów, barwników i innych dodatków. Ich skład jest krótki, produkty zaś odznaczają się wysoką jakością, wszystkie otrzymaliśmy od Spółdzielni Mleczarskiej Udziałowców ze Strzałkowa.

Jak Wielkanoc, to oczywiście jajka! My wykorzystaliśmy te od kur z wolnego, które otrzymaliśmy od Fermy Drobiu Adaszak zajmującej czołową pozycję działającą na rynku lokalnym. Wielkanocne przyprawy, warzywa, a także majonez, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie stołu wielkanocnego, otrzymaliśmy od PSS Społem, firmy, która od ponad stu lat zaspokaja potrzeby mieszkańców miasta Poznania.

Kwiaty, które swym pięknym akcentem będą służyły nam nie tylko na udekorowaniu świątecznego stołu ale także talerza (gatunki jadalne) otrzymaliśmy na zamówienie od Poczty Kwiatowej.

O nasz piękny stół i świąteczne dekoracje, zadbała firma MAGBA FASHION, dostarczyła dla nas obrusy, serwety, idealnie nadające się na świąteczne uroczystości, eleganckie przyjęcia jak również do codziennego użytku. W ofercie firmy MAGBA FASHION znajdziemy wyszukane kolory, wzory, rozmiary. Dodatkowo możemy dobrać do dekoracji piękne firanki i poszewki na różnej wielkości poduszki.

Zachęcamy do skorzystania z naszych propozycji wielkanocnych przepisów. Jednocześnie wszystkim widzom życzymy spokojnych i przede wszystkim zdrowych Świąt Wielkiej Nocy! Dbajcie o siebie i jedzcie smacznie!
Partnerzy programu:

Piekarnia Bogienka
Restauracja Lizawka
Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców/Strzałkowo
Ferma drobiu ADASZAK
MAGBA FASHION
Poczta Kwiatowa
PSS Społem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smaki Wielkopolski. Rozpoczynamy Sezon 2! Pojedynek na żurek! Sprawdź przepisy na Wielkanoc - Głos Wielkopolski

Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto