MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy...
fot. teresaterra/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Pieczona ryba

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.

Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.

Zobacz również

Silne gradobicie w Szczecinku. Obowiązuje ostrzeżenie II stopnia [ZDJĘCIA]

Silne gradobicie w Szczecinku. Obowiązuje ostrzeżenie II stopnia [ZDJĘCIA]

Grali w Rzeszowie, ale mają już nowe kluby

Grali w Rzeszowie, ale mają już nowe kluby

Polecamy

Nazbieraj i zaparz. Darmowa herbatka zadba o urodę, odmłodzi i oczyści organizm

Nazbieraj i zaparz. Darmowa herbatka zadba o urodę, odmłodzi i oczyści organizm

Mały motylek czy smok na całych plecach? Masz tatuaż? Grozi ci groźna choroba

Mały motylek czy smok na całych plecach? Masz tatuaż? Grozi ci groźna choroba

Pierwsza polska firma ze zgodą na eksport mięsa do Chin

Pierwsza polska firma ze zgodą na eksport mięsa do Chin