MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych...
fot. ~UserGI15632523/Getty Images

Wiosenne chwasty na talerzu. Te dzikie rośliny są smaczne i zdrowe, możesz jeść je nawet na surowo, żeby uzupełnić poziom witamin

Jadalne chwasty na wiosnę. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) dostarcza jadalnych listków, ale tylko z górnych pędów rośliny, bo starsze mają metaliczny posmak i ostre kryształy krzemionki. Bardzo młode okazy są jednak jadalne w całości. Zbiór należy przeprowadzić przed kwitnieniem w rękawiczkach ochronnych, gdyż pokrzywa posiada parzące włoski. Przed jedzeniem trzeba je usunąć poprzez dokładne umycie albo zblanszowanie i szybkie schłodzenie w lodowatej wodzie. Warto dodawać je do sałatek, twarożków, pesto i innych sosów, a także zup.

Zobacz również

Kalendarz koncertów 2024 w Piotrkowie i regionie podczas dni miast i gmin ZDJĘCIA

Kalendarz koncertów 2024 w Piotrkowie i regionie podczas dni miast i gmin ZDJĘCIA

Ryanair otworzył nowy hangar we Wrocławiu. Wyprzedaż na loty od 79 zł

Ryanair otworzył nowy hangar we Wrocławiu. Wyprzedaż na loty od 79 zł

Polecamy

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

Drętwieje ci noga przy siedzeniu? Oto, co możesz zrobić

Zbyt szybko na międzychodzkich drogach – posypały się mandaty

Zbyt szybko na międzychodzkich drogach – posypały się mandaty

Trzecie miejsce żużlowców Polonii Piła w turnieju DMPJ w Zielonej Górze

Trzecie miejsce żużlowców Polonii Piła w turnieju DMPJ w Zielonej Górze