Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ziemia Częstochowska: Mamy tu naprawdę rkulinarne hity!

Beata Marciniak
W Częstochowie ruszył V Festiwal Sztuki Kulinarnej. To okazja, żeby pochwalić się swoimi smakami.

W III Alei Najświętszej Maryi Panny ruszył V Festiwal Sztuki Kulinarnej. Potrwa do niedzieli. Przyjedźcie i zobaczcie co tu można zjeść. Jurajska kuchnia nie ma się czego wstydzić. Nasz region jest bogaty w rzeczy, których nigdzie nie posmakujecie.

- Nasza częstochowska zalewajka jest najsmaczniejsza - zachwala Elżbieta Trzeciak, dyrektor Częstochowskiej Organizacji Turystycznej, która zorganizowała trzydniowy festiwal kulinarny w alei. Na stoiskach wystawców goszczą regionalne produkty, robione tradycyjnymi metodami.

- Chleb tatarczuch musi trzy godziny spędzić w piecu, żeby dobrze smakował - twierdzi Jadwiga Plesińska z Żarek, uczestniczka festiwalu. - To ciemny, słodki chleb wypiekany z mąki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Można go kupić także w środy i soboty na targu w Żarkach. Kosztuje 18 złotych - dodaje.

Na festiwalowych stoiskach goszczą swojskie sery, kiełbasy, zioła, miody i wyroby rzemiosła artystycznego.

- Mamy sery z dodatkiem ziół - zachwala Paulina Adamska.

Festiwal to nie tylko smakowanie potraw, ale i konkursy. Dziś odbędą się m.in. : III Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów o tytuł "Mistrza kuchni śląskiej", pokazy kuchni żydowskiej, molekularnej, sztuki warzenia piwa i parzenia kawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na czestochowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto