MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite koreczki z marynowanych pieczarek, papryki i ogórków. Idealne na imprezę, na grilla i do kanapek. To hit każdego spotkania

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Koreczki z marynowanych warzyw idealnie sprawdzą się na imprezę
Koreczki z marynowanych warzyw idealnie sprawdzą się na imprezę 123rf/mammamiapl/zdjęcie ilustracyjne
Moje koreczki są hitem każdej imprezy. Robię je z pieczarek, ogórków i papryki, które marynuję w pysznej zalewie. Latem podaję je na grillu, jesienią do kanapek, a zimą sprawdzą się jako przystawka na święta lub sylwestra. Koniecznie wypróbuj pyszne marynowane koreczki na imprezę i nie tylko.

W skrócie:

Szukasz ciekawych pomysłów na przetwory z ogórków, papryki lub pieczarek? Mam dziś dla ciebie coś wyjątkowego. Pyszne koreczki, które można zrobić latem do słoików i delektować się nimi jesienią oraz zimą. Takie koreczki możesz przygotować już teraz i za kilka dni podać je na grillu. Będą świetnie pasować jako dodatek na kanapki. Idealnie sprawdzą się na każdą imprezę, ale nie tylko. Możesz zrobić je także z myślą o świętach czy sylwestrze. Są naprawdę doskonałe na każdą okazję i bardzo pyszne. Zrobisz je bardzo łatwo. Wykorzystaj do nich ogórki, na które trwa sezon, pieczarki oraz paprykę. Polecam dodać także czosnek, który robi się łagodny w smaku pod wpływem zalewy. Dodaj także małe cebulki do marynowania, które dostaniesz w dużych supermarketach. Możesz także pominąć ten składnik, jeśli nie uda ci się go kupić. Koreczki i tak będą smakowały wyśmienicie.

Koreczki imprezowe – przepis na marynowane warzywa do słoików

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 5 małych słoików

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g małych pieczarek,

  • 500 g małych ogórków gruntowych,

  • 200 g cebulek mini,

  • 5 główek czosnku,

  • 3 czerwone papryki.

Na zalewę:

  • 3 szklanki wody,

  • 2 szklanki cukru,

  • 2 łyżki miodu,

  • 1,5 szklanki octu.

Dodatkowo:

  • baldachy kopru,

  • ziarna gorczycy,

  • 5 małych słoików.

Jak zrobić koreczki do słoików?

  1. Pieczarki dokładnie umyłam, nie obierałam. Wrzuciłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam 5 minut. Odcedziłam i zostawiłam do przestygnięcia.

  2. Ogórki umyłam, nie obierałam, pokroiłam na grube plastry, posoliłam i odstawiłam.

  3. Paprykę umyłam i pokroiłam na kawałki.

  4. Czosnek obrałam i podzieliłam na ząbki.

  5. Składniki na zalewę umieściłam w garnku i zagotowałam. Gotowałam 5 minut, zostawiłam na 5 minut do przestudzenia.

  6. Warzywa rozmieściłam w słoikach. Nie musisz nabijać ich na wykałaczki. Do każdego słoika włożyłam kilka ziaren gorczycy oraz baldach kopru. Zalałam zalewą i zakręciłam.

  7. Słoiki umieściłam w garnku, na szmatce, zalałam do połowy wodą i gotowałam 10 minut.

  8. Następnie wyjęłam do całkowitego wystudzenia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienite koreczki z marynowanych pieczarek, papryki i ogórków. Idealne na imprezę, na grilla i do kanapek. To hit każdego spotkania - Strona Kuchni

Wróć na miedzychod.naszemiasto.pl Nasze Miasto