Od kilku tygodni w Polce trwa luzowanie obostrzeń związanych z epidemią koronawirusa. Do życia wracają różne branże gospodarki. Wrócić próbuje także branża turystyczna, w tym ta z Krainy 100 Jezior – z powiatu międzychodzkiego.
W piątek 19 czerwca Kraina Konferencji i Wypoczynku Olandia w Prusimiu zaprosiła na „Kulinarne otwarcie sezonu na czerwone superowoce: truskawki, maliny i agrest". Gościem spotkania był m.in. znany kucharz Mikołaj Rey a także Paweł Ludek – szef kuchni w Restauracji Olenderskie Smaki w Olandii.
- Spotkanie było unikalną okazją, by zobaczyć całą drogę czerwonych owoców z pola na talerz. Zaczęliśmy od prezentacji owoców na plantacji, bo połowa czerwca to pełnia zbiorów truskawek, początek zbioru pierwszych polskich malin i czas dojrzewania agrestu. Odbyło się zwiedzanie plantacji w Chodzieży i rozmowa o tym, jak dbać o jakości owoców, co jest kluczem do obfitych plonów i zadowolenia klientów. Rozmawialiśmy też o tym, jakie są cechy polskich owoców i Jak wybrać najlepszy owoce w sklepie lub targu, jak rozpoznać ich pochodzenie? Dalej dostawa świeżych owoców i kulinarny warsztat w Olandii – mówi Damian Michałek, prezes zarządu Fundacji Olandia. - Kulinarny warsztat pokazał natomiast szeroki wachlarz zastosowania czerwonych owoców w potrawach tradycyjnych i bardziej nowoczesnych. Pokazane zostało całe menu z czerwonymi owocami: od startera przez drugie dania mięsne i rybne, talerz serów, deser i przetwory. Połączenia smaków i dekoracja potraw – dodaje.
W spotkaniu wzięli także udział plantatorzy owoców jagodowych oraz liderzy branżowych organizacji: Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, realizujący projekt „Czas na polskie superowoce!”; dr Janusz Andziak - prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki; Aleksandra i Mariusz Pietruszkowie - OVOC Farma Owocowa - producenci znakomitych polskich malin i truskawek oraz Barbara i Bogusław Wilk - plantatorzy agrestu.
Warto wspomnieć, że Mikołaj Rey to potomek słynnego Mikołaja Reja – ojca literatury polskiej. Kucharz urodził się we Francji, ale zakochany jest w Polsce. To uczestnik pierwszej edycji programu MasterChef oraz ekspert programu Dzień Dobry TVN.
Jak wykorzystano czerwone owoce?
Startery: Sałatka słodko-słona z bundz / śmietana / młody szpinak / mięta / szczaw / truskawki; Spring rolls (rolki wiosenne) sałata lodowa / chrupiące warzywa / pesto bazyliowe / czarnuszka / truskawki. Drugie dania: Pierś z kaczki / sos malinowy / ziemniaki „gratin dauphinois” (zapiekanka ziemniaczana); Noga z kaczki „confit" (długo i wolno gotowana w własnym tłuszczu / sos z porzeczki i agrestu / ziemniaki „Sarladaise” (smażone w kaczym tłuszczu z czosnkiem i świeżą pietruszką); Troć lub łosoś w papilocie z julienne z warzyw z sosem z truskawek i limonki; Pierogi z gęsiną i sosem z czarnej porzeczki i agrestu; Pierogi na słodko z czerwonymi owocami z kwaśną śmietaną na słodko i emulsją np. z mięty. Deser: Tarta krucha / pasta pistacjowa / krem patissière / świeże maliny. Dżemy: Z truskawek i bazylii; z malin z nutą czerwonego wina; galareta z agrestu.
przycisk_galeria]
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?