Śniadanie wielkanocne z Rolnikiem w Międzychodzie

Iwona Paroń
Aleksandra Matuszak - Sałatka z pora w szynce
Śniadanie wielkanocne z Rolnikiem w Międzychodzie z pewnością będzie wyśmienite. Jak sprawić, aby tegoroczne święta były smaczne? Jak zawsze niezastąpieni uczniowie Zespołu Szkół nr 3 w Międzychodzie zdradzają sekrety najlepszej kuchni.

Śniadanie wielkanocne z Rolnikiem w Międzychodzie to zbiór przepisów na pyszne tradycyjne dania. Co warto przygotować na świąteczny stół?

Sałatka z pora w szynce

Składniki:
1 por
3 jabłka (championy)
5 jaj ugotowanych na twardo
2-3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
15 plastrów szynki konserwowej lub innej bardzo delikatnej
kilka pomidorów koktajlowych
1 pęczek szczypiorku lub pietruszki, koperku
sól, pieprz, cukier

Sposób wykonania:
Por, jajka, jabłka pokroić w małą kostkę. Lekko posolić, wymieszać. Dodać majonez, jogurt, przyprawy. Całość schłodzić. Posmarować sałatką plastry szynki i zwinąć w rulony.
Pakieciki udekorować szczypiorkiem, pietruszką, koperkiem oraz połówkami pomidorów
koktajlowych.

Wykonała: Aleksandra Matuszak kl. I THŻ

Pasztet z jajek

Składniki:
12 jajek
2 pory
1 pęczek pietruszki
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
suszony rozmaryn
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Sposób wykonania:
10 jajek ugotuj na twardo i pokrój w średniej wielkości kostkę. Pory pokrój w półkrążki
i podduś na maśle. Dodaj do jajek. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do masy jajecznej razem z surowymi jajkami i bułką tartą. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, rozmarynem
i gałką muszkatołową. Małą foremkę keksową wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Nałóż masę, wyrównaj wierz. Piecz 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Podawaj z sosami lub dipami.

Wykonała: Marika Tomkowiak kl. I THŻ

Mazurek kajmakowy

Składniki:
Ciasto:
4 żółtka
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kg mąki tortowej
1 margaryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 puszka masy kajmakowej (510 g), ugotowanej
25 dag mleka w proszku ( „Łaciate”)
Dodatkowo:
migdały, cukierki, gorzka czekolada, tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób wykonania:
Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę i zagnieść. Następnie wyłożyć je na blachę i upiec
w 180 stopniach ok. 30 minut. Ciasto wystudzić. Masę kajmakową (ugotowaną) zmiksować z mlekiem w proszku i natychmiast smarować na ciasto (tężeje).
Mazurek dowolnie udekorować.

Wykonała: Maria Liszkowska kl. I THŻ

Roladki z szynki

Składniki:
30 dag szynki konserwowej w plastrach
20 dag sera feta
0,5 szklanki majonezu
4 posiekane korniszony
1 łyżka żelatyny
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
pieprz

Sposób wykonania:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, cały czas mieszając podgrzewać aż się rozpuści. Połączyć z ugniecioną fetą, majonezem, ziołami, ogórkami.
Doprawić pieprzem. Na folii spożywczej ułożyć plasterki szynki tak, aby lekko nachodziły
na siebie. Posmarować masą serową. Zwinąć i chłodzić w lodówce ok. 1,5 godziny.
Przed podaniem odwinąć z folii i pokroić w krążki. Roladki można też przygotować
z twarożkiem chrzanowym. Udekorować.

Wykonała: Natalia Pawłowska kl. I THŻ

Kabanosy w cieście francuskim

Składniki:
0,5 kg kiełbasek
2 łyżki oliwy aromatyzowanej ziołami
1 opakowanie ciasta francuskiego

Sposób wykonania:
Ciasto pokroić w paski o szerokości 1 cm. Paskami ciasta owinąć spiralnie kiełbaski.
Przełożyć do formy żaroodpornej. Posmarować oliwą i piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Podawać na gorąco.

Wykonała: Milena Orłowska kl. I THŻ

Awokado nadziewane jajkiem

Składniki:
2 awokado
2 małe jajka
sól ziołowa
1-2 plastry żółtego sera
kilka listków bazylii do dekoracji

Sposób wykonania:
Awokado nacinamy wzdłuż, lekko przekręcamy i usuwamy pestkę. Połówki wkładamy
do naczynia żaroodpornego (aby były stabilne, można ułożyć je na folii aluminiowej).
Jajka kolejno wbijamy do miseczki i delikatnie przekładamy do awokado (w miejsce
po usunięciu pestki). Oprószamy solą ziołową. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Można ułożyć paseczki sera żółtego ( w kratkę) pod koniec zapiekania. Udekorować.

Wykonały: Joanna Musiał i Weronika Hellwich kl. I THŻ

Zielony barszcz

Składniki:
2 białe kiełbaski
pęczek włoszczyzny
20 dag szpinaku
1 cebula
100 ml śmietany 18%
2 łyżki oleju
2 jajka
1-2 butelki białego barszczu
5 ząbków czosnku
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Sposób wykonania:
Kiełbasę zalewamy wodą i gotujemy 10-15 minut z przyprawami i włoszczyzną.
Następnie kiełbasę wyjmujemy i kroimy w krążki. Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy szpinak i chwilę dusimy. Dodajemy do zupy. Krótko gotujemy,
a później blenderujemy. Zupę zabielamy śmietaną i podajemy z krążkami kiełbasy i jajkami ugotowanymi na twardo, pieczywem lub ziemniakami.

Wykonały: Karolina Łukaszewska i Agata Miężał kl. I THŻ

Jajka w sosie tatarskim

Składniki:
1 mały słoik pieczarek lub grzybków w occie
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
5 ogórków konserwowych
3 łyżki majonezu
6 jajek
0,5 szklanki koncentratu barszczu czerwonego
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Wkładamy na kilka minut do koncentratu barszczu. Osuszamy. Małym nożem z ostrym czubkiem
robimy w połowie jajka zygzak, dochodząc nożem do środka jajka. Rozdzielamy na pół.
Grzyby, ogórki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy pokrojony szczypiorek. Na koniec
dodajemy przyprawy i majonez, mieszamy. Sos wykładamy na talerz, a na nim jajka. Całość posypać szczypiorkiem.

Wykonał: Kamil Stróżyk kl. I THŻ

Pieczona biała kiełbasa z żurawiną

Składniki:
6 białych kiełbasek
1 czerwona cebula
3 jabłka
0,5 cytryny
2 łyżki cukru
3-4 ząbki czosnku
¾ szklanki żurawiny
2 łyżki oleju

Sposób wykonania:
Kiełbasę ugotować (10 minut). Następnie wyjąć z wody i ostudzić. Jabłka obrać i pokroić
w ćwiartki. Owoce skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dołożyć jabłka oraz wsypać żurawinę. Składniki posypać cukrem i wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, po czym wyłożyć połowę masy, na nią pęta kiełbasy i resztę masy. Plastry czosnku. Piec w piekarniku ok. 15 minut w 180 stopniach.
Dekorować żurawiną i zieloną pietruszką.

Wykonał: Karol Matyjaszek kl. I THŻ

Przepis na kokosanki

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3